Δραστηριότητες

17 Νοέμβρη – Επέτειος Πολυτεχνείου

17 Νοέμβρη, επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, και τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου εκείνης δεν άφησαν κανέναν μαθητή μας ασυγκίνητο! Έτσι, λοιπόν, κατασκευάσαμε τους δικούς μας τηλεβόες και βγήκαμε στο προαύλιο του σχολείου μας να διαδηλώσουμε!

Φθινοπωρινές εξορμήσεις

Μια φθινοπωρινή βόλτα στη φύση, με σύμμαχο τον καλό καιρό, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να εξερευνήσουν οι μικροί μας μαθητές το φθινοπωρινό τοπίο! Περπατήσαμε, παρατηρήσαμε τις αλλαγές στη φύση, τα φρούτα της εποχής στα περιβόλια, τα φύλλα που αλλάζουν χρώμα και πέφτουν, τους γείτονες που μας έδειξαν πώς μαζεύουν τις ελιές τους… και γιατί όχι και ένα ήρεμο πικ-νικ στο πάρκο της γειτονιάς μας;

 

 

28η Οκτωβρίου 1940

Η μεγάλη Εθνική μας Εορτή έφτασε, και τα παιδιά μας την τίμησαν όπως έπρεπε! Αφού παρακολούθησαν με μεγάλη προσοχή την ιστορική αναδρομή στα πραγματικά γεγονότα, εξέφρασαν τις απορίες τους και έδειξαν μεγάλη ενσυναίσθηση για τον πόνο των Ελλήνων της εποχής εκείνης… αλλά και μεγάλο ενθουσιασμό για τη δυναμικότητα και τη γενναιότητα των ηρώων.

Με την ίδια γενναιότητα, λοιπόν, αποφάσισαν να πάρουν τα αλεξίπτωτά τους και να γίνουν και εκείνα μαχητές για να προστατεύσουν την Ελλάδα!

Πριν όμως ξεκινήσουν για το μέτωπο, συζητήσαμε για τον πόλεμο και την ειρήνη. Παρατηρήσαμε καλά κάποιες εικόνες και έπειτα τις ομαδοποιήσαμε. Παρατηρήσαμε τις συνέπειες του πολέμου και όλα αυτά που μας στερεί, και από την άλλη τις εικόνες που μας δείχνουν όλα τα προνόμια που έχουμε την τύχη να απολαμβάνουμε εν καιρώ ειρήνης.

 

Στο τέλος, όταν ρωτήθηκαν ποιά απο τις δύο καταστάσεις προτιμούν, έσπευσαν όλα στο στεφάνι της ειρήνης!

Αφού μιλήσαμε για την Ελληνική Σημαία και τον συμβολισμό της, αφού τη συγκρίναμε με άλλες σημαίες του κόσμου, κατασκευάσαμε τις δικές μας σημαίες που μας συντρόφευσαν στην παρέλαση του σχολείου μας!!!

 

 

 

 

 

 

 

“Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ…”

  Κάθε ηλιόλουστη μέρα αποτελεί μια ευκαιρία για καθαρό αέρα και για άθληση! Δεν αρκεί να τρέφουμε μόνο το μυαλό μας με νέες γνώσεις στο σχολείο… οφείλουμε να τρέφουμε και το σώμα μας για να είμαστε ψυχικά και σωματικά υγιείς. Το διάλεμμά μας, λοιπόν, είναι πολύτιμο.. παιχνίδι, κίνηση, γυμναστική σε κάθε ευκαιρία!

Σεισμός

  Οι φυσικές καταστροφές, με όποια μορφή κι αν τύχουν στη ζωή μας, αποτελούν μια πραγματικότητα για την οποία οφείλουμε να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας. Κάπως έτσι, αποφασίσαμε να μιλήσουμε στα παιδιά για το σεισμό από την αρχή της σχολικής χρονιάς, δεδομένου ότι στην Κρήτη μας αποτελούν πια συχνό φαινόμενο.

   Με τη σκέψη ότι η πρόληψη σώζει ζωές, ξεκινήσαμε να τους εξηγούμε τι είναι ο σεισμός και πώς προκαλείται, κάνοντας ένα πείραμα με προσομοίωση τεκτονικών πλακών. Παρακολουθήσαμε σχετικά βίντεο από πραγματικούς σεισμούς, εξηγώντας ότι οι πολύ δυνατοί σεισμοί δεν είναι ένα συχνό φαινόμενο, γι’ αυτό και δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε. Συζητήσαμε τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση σεισμού και τι όχι, μάθαμε τα τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης (Ασθενοφόρο, Αστυνομία, Πυροσβεστική) και για ποια ανάγκη καλούμε το καθένα, ενώ κάναμε και ασκήσεις σεισμού στο σχολικό χώρο.

 Φτιάξαμε το δικό μας συμβολικό βαλιτσάκι εκτάκτου ανάγκης, το οποίο θα βοηθήσει και τους γονείς μας στο σπίτι να ενημερωθούν και να είναι και εκείνοι προετοιμασμένοι, ώστε κανείς μας να μη φοβάται το σεισμό!

 

Φτιάξαμε, τέλος, τα δικά μας “Σεισμοσπιτάκια”!

Η οικογένειά μου

“Υπάρχουν οικογένειες μεγάλες, μικρές, χαρούμενες, λυπημένες, πλούσιες, φτωχές, ήσυχες, φασαριόζικες, θυμωμένες, ευδιάθετες, αγχωμένες ή χαλαρές. Οι περισσότερες είναι κάποιες φορές λίγο απ’ όλα αυτά..”

   Με εξαιρετική εκονογράφιση και περιεχόμενο, “Το πιο μεγάλο βιβλίο για τις οικογένειες” των εκδόσεων Ίκαρος, αποτέλεσε την αφόρμηση για να ξεκινήσουμε να συζητάμε για το θεσμό της οικογένειας. Καταφέραμε έτσι, να γνωρίσουμε κάθε τύπο οικογένειας που μπορεί να υπάρχει, κατανοώντας ότι η κάθε οικογένεια είναι διαφορετική και μοναδική. Κάπως έτσι, καταλήξαμε να μιλάμε κι εμείς για τη δική μας, μοναδική οικογένεια!

 

Σε έναν πίνακα διπλής εισόδου, μετρήσαμε και καταγράψαμε πόσα μέλη έχει η οικογένειά μας. Στη συνέχεια τα συγκρίναμε και μετρήσαμε πόσες οικογένειες έχουν ίδιο αριθμό μελών.

Έπειτα, αποφασίσαμε να κατασκευάσουμε το δικό μας σπίτι, και να ζωγραφίσουμε μέσα σε αυτό την οικογένειά μας…

Με τη βοήθεια του “Google Maps”, εντοπίσαμε το σπίτι μας στο χάρτη και είδαμε που μένουμε, κοντά ή μακριά από το νηπιαγωγείο, καθώς και ποιοι συμμαθητές μας μένουν κοντά στο σπίτι μας!

Αφού περιγράψαμε, ζωγραφίσαμε και συστήσαμε την οικογένειά μας στην ομάδα, δε θα μπορούσαμε να μη συλλογιστούμε για ποιό λόγο η οικογένειά μας είναι σημαντική για εμάς και γιατί την αγαπάμε…

 

Ντετέκτιβ Γραμμάτων

Τα αρχικά μας γράμματα χάθηκαν, ανακατεύτηκαν και δε μπορούμε να τα βρούμε πια.. Θα μπορούσε άραγε να μας βοηθήσει ο μυστηριώδης κόκκινος φακός να τα εντοπίσουμε;

 

Γινόμαστε Ντετέκτιβ γραμμάτων, και με τη βοήθεια του φακού εντοπίζουμε τα κρυμμένα αρχικά γράμματα των ονομάτων μας!

Τα καταφέραμε!!

Το αρχικό γράμμα του όνοματός μου!

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε, και έφτασε η ώρα να μάθουμε να αναγνωρίζουμε το αρχικό γράμμα του ονόματός μας!
Αρχ
Μετατρέπουμε το αρχικό μας γράμμα σε αυτοκινητόδρομο, και ξεκινάμε το ταξίδι της εξερεύνησης για τη φετινή χρονιά!
Τα γράμματά μας είναι έτοιμα να μας οδηγήσουν στον μαγικό κόσμο της γνώσης!